Ontwikkelingen hypotheken

Met ingang van 2017 is het maximale hypotheekbedrag  101% van de koopsom ervan uitgaande dat de koopsom ook de getaxeerde waarde van de woning is. Dit betekent een verlaging van 1% want op dit moment is er nog sprake van 102%. Verdere verlaging van de maximale verstrekking zal ook in 2018 actueel zijn.

Meer ruimte voor Energiebesparende voorzieningen

Indien er een woning wordt gekocht binnen de kostengrens (ingaande 1 januari 2017 € 245.000 koopsom) van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zijn er meer mogelijkheden om voorzieningen in de hypotheek mee te nemen omdat deze meestal zorgen dat de maandelijkse uitgaven voor energie gaan dalen.  Ter illustratie treft u hieronder een voorbeeld aan.

Voorbeeld: een oude ketel vervangen door HR++ ketel

Oude ketel laten zitten:

Maximale hypotheek               €200.000
Maandlast bij 2%                      €739
Energielasten                             €200

Gecombineerde maandlasten €939

Ketel vervangen:

Investering                                        €2.000
Maximale hypotheek               €202.000
Maandlast bij 2%                               €746
Energielasten                                       €168

Gecombineerde maandlasten       €914

Besparing €25 netto per maand

Het blijft actueel; oversluiten of verhuizen?

De rente is nog steeds zeer laag (ondanks dat de rente recent bij de meeste geldverstrekkers licht is gestegen) en dat prikkelt veel mensen om wellicht toch na te gaan denken over het oversluiten van de hypotheek; vervroegd aflossen betekent een vergoeding (boete) betalen aan de geldverstrekker en die wordt bepaald door het verschil wat wordt betaald en de rente die nu nog actueel is voor de resterende rentevastperiode. Hoe verder de datum van aanpassing van de rente weg is, des te hoger zal de boete worden en zal het terugverdienen c.q. de terugverdientijd minder aantrekkelijk worden. Daarnaast zal de boete betaald moeten worden, hetzij uit eigen middelen hetzij via een hypotheek-verhoging maar of dat verstandig en mogelijk is, blijft iets wat wij per geval bekijken. Wordt de rente binnen nu en 2 of 3 jaar herzien, dan zal wellicht de boeterente kunnen meevallen en oversluiten van de hypotheek in overweging genomen kunnen worden.

In het geval dat er sprake is van een spaar- of bankspaar hypotheek, zullen de voordelen van oversluiten heel anders kunnen uitpakken danwel toch tegen kunnen vallen.

Is oversluiten geen alternatief, dan blijft  verhuizen een alternatief om van een hoge rente naar een lage rente te gaan in combinatie met wellicht meer woonruimte en bruto nagenoeg zelfde maandlasten! Dat is vaak de praktijk op dit moment.